Articles

Southwest Airlines Newsroom (Polski)

Southwest Corporate Fact Sheet

• Kierownictwo wykonawcze
  • Siedziba Główna
  • o firmie
  • Historia
  • codzienne Wyjazdy
  • pracownicy
  • zapasy
  • statystyki finansowe i operacyjne za czwarty kwartał 2019 r.
  • bezpieczeństwo & zaangażowanie w bezpieczeństwo
  • flota
  • Obsługiwane miasta
  • Obsługa klienta & Centrum Usługowe
  • ,nload a PDF version of the Corporate Fact Sheet

Kierownictwo wykonawcze:

Gary Kelly, Prezes Zarządu i dyrektor generalny
    Tom Nealon, Prezes
    Mike Van de Ven, Dyrektor Operacyjny
    Bob Jordan, wiceprezes wykonawczy Corporate Services
    Tammy Romo, wiceprezes wykonawczy i Dyrektor Finansowy
    Mark Shaw, wiceprezes wykonawczy, dyrektor prawny i regulacyjny
    Andrew Watterson, wiceprezes wykonawczy i Dyrektor Finansowy
    Greg Wells, wiceprezes wykonawczy daily Operations

siedziba:

p.,O. Box 36611
    2702 Love Field Drive
    Dallas, TX 75235

o firmie:

W 50.roku działalności Southwest Airlines Co. nadal odróżnia się od innych przewoźników dzięki wzorowej obsłudze klienta świadczonej przez ponad 56 000 pracowników do bazy klientów, która w 2019 roku przekroczyła 130 milionów pasażerów. Southwest ma solidną sieć usług punkt-punkt z silną obecnością na najlepszych rynkach rekreacyjnych i biznesowych., W szczytowych sezonach podróży w 2019 roku Southwest obsługiwał ponad 4000 wylotów w dni powszednie w sieci 101 kierunków w Stanach Zjednoczonych i 10 dodatkowych krajach. W 2020 przewoźnik dodał obsługę do Hilo na Hawajach; Cozumel w Meksyku; Miami; Palm Springs w Kalifornii.; Steamboat Springs; and Montrose (Telluride), Colo. W 2021 roku Southwest rozpocznie obsługę zarówno Chicago (O ' Hare), jak i Sarasota/Bradenton w lutym. [2010-03-09 14: 14] 12 kwietnia; 25 kwietnia; i Jackson, Miss. 6 czerwca.,

w maju 2020 r.przewoźnik wydał obietnicę Southwest®, aby podkreślić nowe i całodobowe wysiłki na rzecz zapewnienia klientom i pracownikom dobrego samopoczucia i komfortu. Wśród zmian są zwiększone wysiłki czyszczenia na lotniskach i na pokładach samolotów oraz wymagania dotyczące pokrycia twarzy dla klientów i pracowników. Dodatkowe informacje na temat Southwest Promise są dostępne na stronie Southwest.com/Promise.

firma Transfarency® opisała swoją celową filozofię uczciwego i sprawiedliwego traktowania klientów, a niskie ceny faktycznie pozostają na niskim poziomie. Southwest jest jedynym większym U. S., linie lotnicze oferują bagaże fly free® dla wszystkich (obowiązuje pierwszy i drugi bagaż rejestrowany, rozmiar i waga, niektórzy przewoźnicy oferują bezpłatne bagaże rejestrowane na wybranych trasach lub w Warunkach kwalifikowanych). Southwest nie pobiera opłat za zmianę, choć mogą obowiązywać różnice w taryfach.

Southwest to jedna z najbardziej cenionych linii lotniczych na świecie, znana z potrójnego podejścia, które przyczynia się do wydajności i produktywności przewoźnika, znaczenia jego ludzi i społeczności, którym służą, oraz ogólnego zaangażowania w wydajność i planetę., Dowiedz się więcej o tym, jak przewoźnik zapewnia wsparcie społecznościom na całym świecie, odwiedzając stronę Southwest.com/citizenship.

rezerwuj tanie bilety lotnicze Southwest Airlines przez internet na Southwest.com lub telefonicznie pod numerem 800-i-FLY-SWA.

Historia:

Southwest Airlines została założona w Teksasie i rozpoczęła obsługę klienta 18 czerwca 1971 roku, z trzema samolotami Boeing 737 obsługującymi trzy Teksańskie miasta—Houston, Dallas i San Antonio—i stała się główną linią lotniczą w 1989 roku, kiedy przekroczyła miliardową stopę przychodów., W 1994 roku Southwest stał się pierwszą dużą linią lotniczą oferującą Podróże bez biletów. W 1996 roku Southwest stał się pierwszą dużą linią lotniczą, która opublikowała stronę internetową wraz z uruchomieniem naszej ” Home Gate.”Southwest po raz pierwszy znalazł się na szczycie miesięcznego krajowego rankingu pasażerów w maju 2003 roku. W 2013 roku Southwest rozpoczął swoją usługę Southwest do celu poza 48 sąsiadujących stanów z usługą Portoryko. W lipcu 2014 Southwest stał się międzynarodową linią lotniczą z pierwszymi połączeniami do Nassau na Bahamach, Montego Bay na Jamajce i Aruby., W marcu 2019 roku Southwest rozpoczął obsługę Wysp Hawajskich.

Przeczytaj więcej o historii firmy Southwest.

codzienne wyloty:

Southwest Airlines obsługiwały ponad 4000 lotów dziennie w szczytowych sezonach podróży w 2019 roku.

pracownicy:

w 2019 r.ponad 60 000 osób pracowało, aby zapewnić wzorową obsługę klienta w całym systemie Southwest.

akcje:

akcje zwykłe są notowane na NYSE pod symbolem „LUV”. Southwest wypłacił pierwszą kwartalną dywidendę w czwartym kwartale 1976 roku., W 2019 roku spółka zwróciła akcjonariuszom około 2,4 mld USD poprzez połączenie 2,0 mld USD w odkupie akcji i 372 mln USD w dywidendzie.,5c13bdb3f0″>Seats

737-700 506 143
737-800 207 175
737 Max 8 34(a) 175

(a) All 34 of the Company’s MAX 8 aircraft were grounded as of March 13, 2019, to comply with an FAA emergency order issued for all U.,S. airlines do uziemienia wszystkich samolotów MAX.

• 1 października 2017 roku uruchomiono pierwszy 737 MAX 8.
  • średnia wieku floty firmy wynosi około 11 lat.
  • w 2019 roku średnia długość lotu samolotu wynosiła 749 mil, a średni czas trwania wynosił dwie godziny i cztery minuty.
  • w 2019 roku samolot Southwest leciał średnio ponad pięć lotów lub nieco powyżej 11 godzin dziennie
  • Southwest był klientem startowym Boeinga 737-700 w 1997 roku. Southwest był również klientem startowym dla samolotów serii Boeing 737-500 i 737-300., W grudniu 2011 roku Southwest ogłosił, że będzie pierwszym klientem Boeinga 737 MAX.
  • samolot Southwest 737-800 posiada również wnętrze Boeinga. Wnętrze Boeinga Sky oferuje cichsze, bardziej komfortowe środowisko dla klientów, z wyższymi sufitami i większą przestrzenią na kosze, ulepszonymi funkcjami bezpieczeństwa operacyjnego oraz oświetleniem LED i sufitem, które jest bardziej efektywne, a także energooszczędne i dostosowane do nastroju na pokładzie samolotu.,
  • Większość 737-800s Southwest są wyposażone w Split Scimitar Winglets, a firma jest obecnie zastąpienie mieszanych Winglets Z Split Scimitar Winglets na niektórych swoich 737-700s. Split Scimitar winglet dodaje nowe wzmocnione podłużnice na skrzydle, aerodynamiczne końcówki scimitar i duży brzuchate strake do istniejących mieszanych Winglet jednocześnie zapewniając dodatkowe przyrostowe oszczędności paliwa poza około 3,5 procent na samolot z mieszanych Winglets. W 2017 roku Southwest wprowadził do swojej floty Boeing 737 MAX 8 wyposażony w zaawansowaną technologię Winglet., W sumie program winglet firmy zaoszczędził ponad 82 miliony galonów paliwa w 2018 roku.
  • w 2013 roku Southwest stał się pierwszym przewoźnikiem oferującym łączność gate-to-gate. Klienci mogą korzystać z małych przenośnych urządzeń elektronicznych (PED) w „trybie samolotowym” od bramki do bramki na samolotach z obsługą Wi-Fi.
  • w samolotach z obsługą Wi-Fi klienci mogą cieszyć się darmowymi filmami1*, darmowymi wiadomościami2*, darmową muzyką3 * i darmową TV3 * na urządzeniu mobilnym, tablecie lub laptopie. Klienci nie muszą kupować WiFi4 $8*, aby uzyskać dostęp do opcji rozrywki w portalu., Klienci mogą uzyskać dostęp do pokładowego Wi-Fi w cenie 8 USD za dzień na urządzenie w samolotach z obsługą Wi-Fi.

miasta obsługiwane od 7 marca 2020

Southwest obsługuje 103 miejscowości w Stanach Zjednoczonych i 10 dodatkowych krajach.

Pobierz aktualną mapę systemu.
Pobierz Miejskie arkusze informacyjne.,

Centra Obsługi Klienta i usług:

• Southwest prowadzi obecnie osiem Centrów Obsługi Klienta i usług: Albuquerque, Atlanta, Chicago, Houston, Oklahoma City, Phoenix i San Antonio oraz nasze Centrum pomocy technicznej (SOS) z siedzibą w Dallas.
  • przedstawiciele klientów Southwest Airlines obsługują średnio 80 000 połączeń dziennie, 562 000 połączeń tygodniowo i 2,4 miliona połączeń miesięcznie. W 2019 roku przedstawiciele klientów Southwest Airlines obsłużyli około 29,2 mln połączeń.,

w 2019 roku, SOUTHWEST:

• obsłużył ponad 134 miliony klientów przychodów, co oznacza średnio ponad 11 milionów klientów miesięcznie.
  • wpłynęło 356 014 wniosków i zatrudniło 6756 pracowników.
  • obsłużył około 90 milionów paczek precli.
  • przewieziono ponad 158 milionów funtów ładunku.

Southwest.com, mobile web, aplikacje na iOS i Androida:

• ponad 18 milionów osób subskrybuje cotygodniowe Click 'N Save e-maile.,
  • Początkowo pięciu pracowników składało się z Zespołu ds. rozwoju witryn internetowych Southwest, a tworzenie witryny trwało około dziewięciu miesięcy.
  • Funkcja „Kalendarz niskich taryf” na Southwest.com to pierwsze narzędzie online, które pomaga klientom znaleźć najniższą cenę w oparciu o dostępność w ciągu całego miesiąca.
  • w 2018 roku dodano nowe narzędzie wyszukiwania stron do Southwest.com aby pomóc klientom znaleźć odpowiednią treść, a także lepiej wyróżnić treści generowane przez klientów ze społeczności Southwest i mediów społecznościowych., Aby ułatwić proces rejestracji, zaktualizowano formularze Rapid Rewards o nowoczesny wygląd.
  • Southwest uruchomił nowe wersje zarówno Southwest iOS i Android oraz Southwest mobile w 2016 roku. W październiku 2018 roku Southwest wydał swoją pierwszą aplikację na iPada., 2018 rok był pełen ulepszeń, które obejmowały dodanie rezerwacji międzynarodowej, checkin I change, ulepszone doświadczenie na pokład dla wielu pasażerów, bardziej intuicyjne karty podróży, mobilne karty pokładowe z obsługą Google Pay dla użytkowników Androida, mobilną listę gotowości i udostępnianie jazdy we współpracy z Lyft. Klienci mogą teraz zarejestrować się na kartę kredytową Rapid Rewards w telefonie komórkowym podczas dokonywania rezerwacji.,
  • oprócz możliwości rezerwacji i zarządzania lotami krajowymi i międzynarodowymi, klienci mają możliwość dokonywania rezerwacji hoteli i kompletowania pakietów wakacyjnych na Southwest.com, oraz dokonać rezerwacji samochodu na Southwest.com, mobile web, aplikacje na iOS i Androida.

• Southwest ma wiodący w branży bilans i posiada ratingi inwestycyjne wszystkich trzech agencji ratingowych.
  • Southwest posiada największą flotę Boeingów na świecie.,
  • od ponad 30 lat Southwest Airlines jest klientem startowym dla każdej nowej generacji samolotów Boeinga serii 737, w tym MAX.
  • na podstawie najnowszych danych Amerykańskiego Departamentu Transportu (DOT), Southwest jest największą krajową linią lotniczą w Ameryce pod względem pasażerów pochodzenia krajowego z 23-procentowym udziałem w rynku.
  • ,

wyróżnienia:

• na liście najbardziej podziwianych firm na świecie FORTUNE; Southwest zajął 11 miejsce (i ponownie znalazł się na liście 2020 jako #11)
  • #1 przewoźnik marketingowy pod względem zadowolenia klientów według amerykańskiego Departamentu Transportu (DOT) data5
  • najwyższy ranking tanich przewoźników pod względem zadowolenia klientów trzeci rok z rzędu w rankingu J. D. Power 2019 North America satisfaction studysm
  • w rankingu#1 według J. D., Power for customer Satisfaction with Airline travel Websites
  • w rankingu # 2 według Points Guy jako najlepsze linie lotnicze dla rodziny
  • nazwany Program roku dla programu Rapid Rewards i uznany za zapewnienie najlepszej karty kredytowej lojalnościowej, najlepsze możliwości wykupu linii lotniczych i najlepszą obsługę klienta przez Freddie Awards
  • wśród najlepszych programów nagród linii lotniczych przez U. S. News & World Report
  • uznany przez Airlines Reporting Corp., jako linia lotnicza roku 2019
  • uznana za jednego z najlepszych dla weteranów: pracodawcy 2019
  • uznana za najlepszego pracodawcę na liście Forbesa 2019

1 Aby obejrzeć filmy i wybrać treści telewizyjne na żądanie, pobierz aplikację Southwest ze Sklepu Google Play lub Apple App Store przed lotem.
2 komunikator umożliwia dostęp tylko do iMessage i WhatsApp (należy go pobrać przed lotem).,
3 Ze Względu Na ograniczenia licencyjne, iHeartRadio może nie być dostępne na niektórych lotach krajowych z obsługą Wi-Fi, a na lotach międzynarodowych z obsługą Wi-Fi, Darmowa Telewizja na żywo i iHeartRadio mogą nie być dostępne przez cały czas trwania lotu.
4 cena może ulec zmianie. Może być niedostępny przez cały czas trwania lotu. Aby zapewnić najwyższą jakość usług Wi-Fi, zakazujemy dostępu do niektórych aplikacji i stron internetowych o wysokiej przepustowości, w tym Netflix, HBO GO® i VoIP. Zakazujemy również dostępu do niektórych treści obscenicznych lub obraźliwych.
5 5Source: Air Travel Consumer Reports., Ranking oparty na najnowszych skargach złożonych do Departamentu Transportu (DOT) na 100 000 pasażerów obsłużonych w okresie od stycznia do listopada 2019 roku. Southwest zajął 1. miejsce w rankingu Dot Year-to-Date (YTD) Customer Service wśród przewoźników operacyjnych i marketingowych. Przewoźnikiem obsługującym może być linia lotnicza, która obsługuje loty wyłącznie w imieniu innego/większego przewoźnika (tj. markowego partnera w ramach Usługi Codeshare) lub dowolna linia lotnicza, która sprzedaje i lata pod własną marką (znana również jako przewoźnik marketingowy).* Dostępne tylko na samolotach z obsługą WiFi. Oferta ograniczona czasowo. W miarę możliwości.